Bijna 120.000 doden.

Het is misschien raar om te zeggen. 194 Nederlanders die omgekomen zijn in een vliegruig die neergeschoten is. Maar vandaag zijn wij geconfronteerd met de doden spoorlijn, oftewel de Birma spoorlijn welke misschien meer bekend staat bij de film titel The bridge over the river kwai.

Bijna 120.000 doden bij het aanleggen van deze spoorlijn. Hiervan waren er 3.000 Nederlanders. Binnen 16 maanden tijd een spoorlijn aanleggen van 415 km lengte door jungle en gehakt door steen. Misschien ook wel bekend als de HellFire pass, door Japanners gedwongen krijgsgevangenen, gemarteld, 2 keer per dag een potje rijst, 18 uur per dag werken.

HellFire pass
HellFire pass

Er zijn onder deze treinrails ongeveer 120.000  Slapers gelegd, men zegt ook wel elke slaper koste een mensen leven. In hoeverre stond ik hier ooit bij stil. In hoeverre weten we dit nog, en te vertellen na 70 jaar? in ieder geval wij werden best even stil als je voelt wat zich hier heeft afgespeeld. Je wordt best even stil om te weten op wat voor manier de Japanners zijn omgegaan met mensen. Wordt ik bijna trots dat 2 bommen op hyroshima en Nagasaki een einde maakt aan de Japanse oorlog. Het heeft ver weg afgespeeld maar komt in deze vakantie heel erg dicht bij.

Iedereen die in Thailand komt, moet dit gewoon gedaan hebben. Vanmorgen in de trein gestapt vanaf de river kwai bridge (deze gaat 2 keer per dag en kost 100Baht=2,50Euro) stopt dan 2 uur later (als je mazzel hebt) op het eindpunt in NamTok. Eerst wat eten omdat het toch al weer middag was en plensde van de regen. Daar een SongTaew gepakt

Songtaew
Songtaew

naar de HellFire Pass. Hier is het memorial centre waar je allerlei informatie kan krijgen, een museum is en echt de Hellfire pass in kan.

Terug met de SongTaew (dezelfde afgesproken dat hij zou wachten) naar ons hotel waar onze andere taxi alweer stond te wachten om ons door te brengen naar Bangkok.

Kingsize, of slapen we in de breedte?
Kingsize, of slapen we in de breedte?

Pff, 2,5 uur rijden naar Bangkok, om daar dan aan te komen in een heerlijk hotel midden in het centrum. Waar alweer een joekel van een bed klaar stond.

 

 

 

 

Snel douchen en omkleden en vervolgens lekker local weer ergens wat eten opscharrelen.

Plenty food
Plenty food

Wel daar hoef je in Bangkok niet zoveel moeite voor te doen.

Morgen gaan we al weer uitchecken en gaan in de nachttrein naar Chiang Mai. Onze kaartjes waren keurig in het hotel al gebracht, dus dat gaat goed.

Lekker eten, althans voor Daniëlle nog even niet.
Lekker eten, althans voor Daniëlle nog even niet.

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie